maandag 23 april 2012

nvdd #165: zwarte zaterdag



nou nou. na jaren van stilstand onder balkenende1-4, een moeilijke formatie en een dik jaar de problemen vooruitschuiven is het plan van aanpak net voor de finish door wilders cs door de shredder gehaald. of omdat een paar fractiegenoten eigen belang boven het landsbelang verkozen, of omdat wilders het zelf niet aandurfde. hoe dan ook onverantwoord.

wat kan ik zeggen over deze actie van wilders? was hij niet diegene die van het cda eiste dat fractiediscipline gegarandeerd was? dat afspraak afspraak is?

laten we het eenvoudig en simpel houden: de pvv blijkt een anti-nederland partij te zijn, de [doorgaans slecht geinformeerde] pvv-stemmers zijn anti-nederlands en de crisis waarin ons land zich nu bevindt is mede te wijten aan wilders cs. het is veelzeggend dat wilders in zijn retoriek de islam heeft vervangen door brussel, dat henk en ingrid ineens ouder dan 65 zijn, en dat de grote geblondeerde roerganger wekenlang heeft zitten onderhandelen [al op 29 maart lag dit akkoord in grote lijnen op tafel]. en aan het eind van de rit duikt wilders dan toch weer voor verantwoordelijkheid. typisch. ik ga niet veel woorden meer aan die boevenbende vuil maken.

maar ach, het is niet dat we er niet voor gewaarschuwd hebben en zijn. de houtgreep waarin rutte/verhagen zich gemanoeuvreerd hebben heeft het land verlamd. het alarmerende tempo waarin we met onze grote bek afzakken naar de europese middenmoot zal blijvende gevolgen hebben. en dat is niet alleen aan wilders te wijten.

dan over het akkoord: veel lastenverzwaring, weinig hervormingen. dus weinig visie. de arbeidsmarkt is buiten schot gelaten, de vergrijzing/aow-leeftijd is nauwelijks aangepakt, de broodnodige hervormingen op de woningmarkt [die hoe dan ook gaan komen] zijn weer vooruit geschoven, en wat kaasschaven. men richt zich op een begrotingstekort van 3% [terwijl het naar een begrotingsevenwicht of eigenlijk begrotingsoverschot zou moeten].

de btw-verhoging zorgt voor 30% van de ombuigingen [4,7 miljard, later te compenseren via de inkomstenbelasting], het bevriezen van de ambtenaren-salarissen ook zo ongeveer [4 miljard], en de rest komt uit kleinere posten. van echt snijden in de overheidsuitgaven is niet eens zoveel sprake. die kleinere overheid waar dit (en vrijwel elk) kabinet de mond van volheeft komt er dus ook weer niet.

overigens is het allemaal prima om de koopkrachtgevolgen van de btw-verhoging in 2014 en 2015 te compenseren. daarmee is het mkb echter niet geholpen. btw-verhoging betekent dat de echte economie moet bloeden voor falend overheidsbeleid. bovendien zal dit voornemen bij verdere tegenwind –geheel in lijn met het huidige beleid- wel weer vooruitgeschoven worden. de vennootschapsbelasting wordt niet eens genoemd.

allemaal povertjes dus.

maarrrr... beter een matig plan van aanpak dan geen plan van aanpak. net als in 2008, 2009, 2010 en 2011 wordt er in 2012 niets besloten, komt er geen aanpak van de crisis, brokkelt het vertrouwen in en aanzien van nederland verder af, neemt de staatsschuld toe, stijgt de werkeloosheid, daalt de koopkracht, stijgt de rente, en moet er later nog harder ingegrepen worden. bedankt.

ik schreef eerder al dat ik hoopte dat rutte/verhagen een plan b hadden [er wordt al gesproken over de kunduz variant]. en ik hoop dat zij en de oppositie het landsbelang boven hun eigen partijbelangetjes kunnen verkiezen. zodat er op de één of andere manier in ieder geval een voorlopig plan van aanpak voor 2013 kan komen. maar met de afgelopen 12 jaar helder voor de geest [6 kabinetten in 12 jaar, italiaanse taferelen] verbaast niets me meer.

meer in o.a. deze artikelen:
syb wynia in elsevier
analyse in de volkskrant
bas paternotte op geenstijl
guardian live
mogelijke plannen wilders in volkskrant

aanvulling 24/04/12:
wat begint op te vallen en wat weinig hoopgevend is, is dat den haag vooral met zichzelf bezig is. de economie, de burgers, de kiezers, je hoort er maar bar weinig over.

aanvulling 27/04/12:
deel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.