donderdag 13 september 2012

nvdd #168: de uitslag

zo werd het toch nog een verrassende uitslag. en zoals mijn pa gisteren al zei: “als je ze zo beluistert hebben ze allemaal gewonnen”.

nu de veranderde verhoudingen duidelijk zijn en het tijd wordt voor analyses en nabeschouwingen komt er van alles aan percepties en aangepaste waarheden voorbij. het is al een paar uur lachen gieren brullen op radio 1. de meest wilde analyses. nou, dat kan ik ook.

mijn voorlopige vertaling van de uitslag is dat het anti-europa/populistische sentiment lijkt te zijn afgestraft. dat en de strategische stem. de flanken verliezen, het midden wint. de formatie kan ingewikkeld worden. maar twee grote blokken aan tafel heeft meer zin dan vijf kleinere blokken. de kans op een vechtkabinet is reëel. hopelijk zegeviert het verstand.

voorlopige zetelverdeling
[ondertussen heeft gl een restzetel gekregen,
ten koste van de pvda. dus gl 4 / pvda 38]

je mag je als vvd en als pvda natuurlijk wel wat vragen stellen. wat zegt het over de zetelwinst als een flink deel van de pvv-stemmers in de laatste dagen voor de verkiezingen overstapt naar jouw club? en wat zegt het over de zetelwinst als een flink deel van de mensen die een paar weken terug nog sp zouden willen stemmen in de laatste dagen overstapt naar jouw club? er is veel strategisch gestemd.

kort over de campagnes, peilingen en de verkiezingsretoriek: de debatten waren inhoudelijk pover. de campagnes waren te veel vorm en te weinig visie. peilingen geven een dagkoers weer, het is geen voorspelling en zo moeten de peilingen ook niet gebruikt worden. en met name de toon van rutte c.s. was op momenten (vooral richting pvda) niet sjiek. en ook niet verstandig. want vandaag gaan diezelfde heren aan tafel om een kabinet te vormen.

trouwens, welke malloot nodigde gordon en z'n koortje uit voor het vvd feestje in die partytent op het scheveningense strand? de vvd heeft in de voorbije twee jaar al wel duidelijk gemaakt dat ze daar weinig ophebben met cultuur. en dit belooft weinig goeds voor de toekomst. dat moeten we niet willen.

mijn voorkeur ligt bij een hoofdlijnenkabinet. dus een regeerakkoord op hoofdlijnen, een goed (lees vakkundig) team samenstellen, en aan de slag. wetende dat de verschillen tussen vvd en pvda groot zijn lijkt het mij beter dat men niet wacht tot de twee partijen uit onderhandeld zijn, maar gaat regeren, en het onderhandelen gedurende de hele kabinetsperiode laat doorgaan. in de praktijk komt het daar sowieso op neer.

en dan is er nog de eerste kamer. want daar is ook een meerderheid nodig. zo kan het cda ondanks het wederom historische verlies toch weer een machtsfactor blijken. persoonlijk lijkt het mij verstandiger dat d66 samen met groen links of de christenunie aan tafel worden gevraagd. want het cda zal in de komende tijd vooral met zichzelf bezig zijn. niet handig als je zo’n club in de regering hebt.

anyway, de uitslag stemt me gematigd optimistisch. de slechte economie, de eurocrisis, de financiële crisis en de vele hervormingsdossiers die in de afgelopen tien jaar zijn blijven liggen, vragen om een aanpak vanuit een breed midden, gedragen door de twee grote stromingen in nederland (en in europa). kortom, polderen.

en de rol van wilders en consorten is (vooralsnog) uitgespeeld. in ieder geval qua machtsfactor. dat onbeschofte geschreeuw en gescheld zal nog wel een tijdje aanhouden, vrees ik.

hoe dan ook, de oplossing ligt in het midden. en nu vooruit!

verkiezingsuitslagen (in zetels) van afgelopen twintig jaar
meer informatie over de tweede kamerverkiezingen

en voor de volledigheid ook de uitslag in de gemeente drimmelen:

bron: bndestem
 bij de vvd afd.drimmelen zullen ze op de tafels dansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.